Saturday, 23 July 2011

i'm so tired of the word "UPS"

24 JULY
1.51 AM

assalamualaikum,,
its have been a long time i didn't post anything here
 since i came to kmpk
my life here is so hectic n will continously hectic till i get out from here
haha
nothing 2 say act
juz bored
prostrate of a long day

hehe
juz 1 more week
RAMADHAN will come again 2 visit us
lest us be a good devotee
by doing
terawih,tadarus,qiamulai,etc
in this beautiful n glorious month
to achieve malam lailatul qadar that promise us with a lot of pahala
that cannot be achieved by  any other month


and 1 more week,,
i will seat for UPS
mid sem test
b4 final test
quite nervous
a lot of competition
haha
insyaALLAH i will do my best
take everytim as a challenge
huhu

till here daa
going to continue my revision
4
my feberet subject
BIOLOGY,,,LALALA

Wednesday, 18 May 2011

stress ke??

assalamualaikum.,,,,,


18/5
19.15




so i start my entry 2day with a cute picture,,,well actually it is not so cute because that baby was in stressed,,i don't know why she get  tensed,,but all i can say that,,,we're on the same boat*sigh.

here i will show you the reasons why i am attacked with the stress symptoms,,  okeh,firstly,it is all because of the preparation that i had to make before nak p matrik nie,a lot of things need to be set up.all must be bought kat klate*sigh,,,.that is why when i'm back to kelantan a few days ago had been a tiring day for me,,can you imagine,,dah la balik for only 3 days,,go to kelantan at friday,,then back to kl hari ahad,,tiring isn't it???abih cramp belakang sebb i had spend 8 hours in the car,,luckily i am not a driver,,if not i can't imagine what will happened,,

secondly,,,,last nite i started to pack all my things,,without my realization i had to brought 3 beg besar tuk p matrik,,,gile bnyak,,x tambah lagi dgn baldi n so on,,ciap my dear brother was mocking me last nite,,he asked me,,

"na,,mum nok g haji ko bawok beg bnyok gini???"

hahaha,,all i can do was making my blurr expression,,hehe,,i luv to do that btw,,,,n my sister started to babble,,,she afraid if all my stuffs x boleh di sumbat kan in my brother's car,Vellfire,,,that car is quite big but my sis  loves to do havoc,,,,my sister la katakn..fortunately,,my eldest bro had saved me,,he said that he will send me with his Hilux,,so bules la i sumbat aje all my stuffs in there,,lalalala

   thirdly,,i'm afraid on how to set up myself at matrik,,it is my first time i study out of klate,,hopefully i can suit myself with a new surrounding,,,n do not get attacked with culture shock,,amin,,YA ALLAH help me when i was there,,,hehe

so i had mention you some of the reasons why i was so tense at this moment,,,,haha,,,btw,,it is not the big reasons,,,so i have to think positively to handle this,,insyaALLAH

 p/s:when i was writing this entry,,lorry DBKL had passed across my house,,so the surrounding was perfumed with the scent of sampah sarap,,haha,, so,,that scent dah membantutkan idea ku to write this entry,,lalala

Monday, 16 May 2011

SELAMAT HARI GURU!!!!!!!!!!!

16/5
14.31

assalamualaikum,,,
 
 no thought to be shared
juz a caring heart that wishing HEPEI TEACHERS DAY
To all my beloved teachers,,,
at sekolah kebangsaan sabak
mjsc pasir tumboh n
mjsc pengkalan chepa
thanks a millions
4 all of ur patience
dat thaught me on how to grab the success in our life
n thaught me on how to be a good man


sorry 4 everything dat  i had done
dat meebe hurt ur feeling
i just want to say that
i didn't mean to disgrace all of u
SORRY


may ALLAH bless u n ur life!!!!!!!!!!!!!aminnn

Saturday, 14 May 2011

lethargic

14/5
00.27

assalamualaikum,,,

entry 2day  will be a short entey b'coz i'm soooooooooooooo tired,,,,,
yesterday was my tired day
2day is my tired day
n 2morrow also gonna be my tired day
sigh ,,,,,,,,,,,,,


yesterday,,
off to kb,,8 hours in car,,,abih cramp pinggang aq

2day,,
p kb,,,carik barang2 tuk g matrik
moreover,,,kat kb hujan
completely absurd

2morrow
off 2 kl
lagi 8 jam dalam keta
fuhhhhhhhhhhhhhhhhhh
tired bangat,,,,,,,,,,,,,

tp,,ape2 pown,,,
harap 2morrow will better than 2day,,
hehe
ok
g2g
mengantuk
nite:0

Tuesday, 10 May 2011

meminimumkan AKSES ke pintu NERAKA,,,,,,,,,,,,,,,,,,

11/5,,
13.32

assalamualaikum,,,,hari nie aq nak kongsi sket psal ape yg aq bace last nite
sebelum aq tido aq pown ambek la majalah solusi
so belek LA bbrapa pages sebelum aq mengantuk kan
n aq tertarik la dgn karya UMAR M.NOOR
dgn tajuk nye MINIMUMKAN AKSES KE PINTU NERAKA
so aq pown terasa la nk kongsi kat blog aq nie
so that buleh la jadik pengajaran buat aq dan rakan2 ku semua
ape yg aq nk kongsi nie aq ambek petiakn aje la drp penulisan beliau
petikan nye ialah


mengapa NERAKA memiliki tujuh pintu??

  anda mungkin bertanya,'jika pintu syurga ads lapan atau lebih mengapa neraka hanya memiliki tujuh pintu sahaja???
    jawapannya ada beberapa ragam.setiap ulama menjawab mengikut pemahaman masing2,kerana  tiada satu pown ayat  al Quran atau hadis sahih yang secara terang menjelaskan perkara ini,.
   jawapan paling menarik menurut beliau,saudara UMAR M.NOOR  adalah sebagaiman yang diajukan oleh Syeikh Mahmud bin Abdillah al-Alusi dalam tafsir nya Ruh al:Ma'ani:


"hikmah pembatasan bilangan pintu neraka itu kemungkinan kerana sebab2 kebinasaan manusia berpunca pada lima pancaindera(mata,telinga,hidung,lidah,kulit)juga shahwat dan emosi"

  ini membawa maksud,penyebab manusia masuk ke dlm neraka adalah pada tujuh anggota nya,maka pintu2neraka juga berjumlah sebnyak tujuh pintu.setiap orang ahli neraka akan di campakkan melalui pintu2 yang disesuaikan dgn amaln masing2.
  jika seseorang itu suka bermaksiat dengan matanya didunia,maka dia akan dilemparkan ke dalam neraka melalui salah satu daripada pintu yang di khaskanuntuk nya,dan sesiapa suka brmaksiat dengan lidah nya,maka telah disediakan pintu khas untuknya,,,begitulah seterusnya sehinga ia meliputi semua orang yang telah ditetapkan masuk ke dalam neraka,
  sebaliknya,,sesiapa yang selalu menjaga ketujuh-tujuh anggota ini drp maksiat'maka tertutuplah pintu2 jahanam itu di hadapan nya.untuk orang seperti ini,syurga adlah tempat terbaik untuk mereka
   dalam hadis riwayat Ibn Hibban dan al-Hakim,Nabi s.a.w.bersabda yang bermaksud "jaminlah bagiku enam perkara,maka aku menjamin bagimu untukmu syurga.jujurlah jika kamu berbicara,tepatilah ketika berjanji,sampaikanlah jika kamu diberi amanat,jagalah kemaluanmu,tundukkanlah pandanganmum dan jagalah tanganmu,,,

nukilan ikhlas,
HAMBA ALLAH 






   

matriculation,,,here i come!!!!!!!!!!!

10 mei,,,
17.54

assalamualaikum
dah lama dah x post entry,,,so hari nie rase gatal sket nak post sumtim about matriculation
actually,,,i got an offer nk pursue stdy kat KOLEJ MATRIKULASI PERAK

,,at first tue macam ragu2 lgy nk g ke tak,,so,,,ade la jgak tnya member2 yg laen
most of them sume cakap nk tngu UPU dulu,,dan aq pown satu kepala ngan dio org untuk tngu upu dulu
tunggu punya la tunggu nk tahu result upu kan,,,
dah berjanggut dah ras nye
so,,hari yg di nnty kan pown tiba
tanggal 6 MEI 2011
aq pown dapat la twaran nk smbung blaja kat UIA,,ASASI
tp
yg kurang menyentap ulu jantung ku ialah kos yg di tawarkan itu cukup membuatkan aq berfikir 4 a thousand time
COURSE KEJURUTERAAN N SAINS KOMPUTER
ade ke patut tawarkan aq dn kos yg lngsung x kena ngan minat aq,,,

finally,,,aq pown degn rela hati nye tolak la permohonan ke UIA,,
lepas buat istikarah ngan doa
sebb nye abe nae bgtau kite nie kena jadik ape yg kite minat
so as a gud youngest sister,,i follow my brother's advice
moreover,,most of my sis suggest me to accept the matriculation's offer
hehe

23 MEI 2011 merupakan
tarikh keramat kerana akan bermula nye satu episod baru dalm hidup aq
bile  kena p GOPENG,,takut nye
selepas 1 sem aq menternak lemak kat umah
siap bules bukak kilang tuuuuuuuuuu
buleh doh jadik usahawan berjaya
aq rase inilh mase yg paling bgus la nk lebih berdikari
memg la b4 this dah biasa tinggal kat asrama
tp jarak asrama ngan umah aq tue sepelaung je kot
hehe
dekat gile
nie first time la tinggal jauh
kat perak pulak tue


AT first tue ingatkan aq sorang aje la yg g perak kan,,
so aq pown bulatkan tekad
x kesah la sorang pown asalkan aq berjaya kat sana
nie kan psal future
so aq x boleh dah nk ikut orang
tp yesterday,,i got a call from niney
she said that she also will pursue stdy kat perak gak
WOW BEZ NYE!!!!!!!!!!
ade geng
hehe

nie la niney,,

tp ape pown,,aq harap my life will be simply easy after this,,,
AMIN



CREATED BY,,,\
HAMBA ALLAH

Tuesday, 22 March 2011

fuhhh,,,,result

assalamualaikum


kalau bercakap psal result nie,,buleh kecut perut rase nye
maklum lah,,org cakap spm nie lah penentu nye kpd kejayaan kite
well,,kalau aq la kan,,aq x setuju dgn statement tue
sebb nye kalau ALLAH nak kite dpat kejayaan
kat mane2 pown atau bile2 mase kite bules dpat kejayaan tue
betul tak????


kadang2 aq rase aq nie terlalu memikirkn sngat psal result nie,,
sepatutunye kite tawakkal aje lah kat ALLAH
kite kn dah usha sungguh2 dah
studi punya la stdy
dan formula DUIT tue aq rase kite dah implement kan dalm hidup kite
wait n see aje la yana


kite tngok nnty,,,
kalau result ok,,alhamdulillah
kalau result sebalik nye tue ade hikmah la d sebalik nye
mungkin ALLAH x nak bagi lagi,,,
mungkin jugak ALLAH dah bagi dah setimpal dgn ape yg kite ushakn,,,maksud aq mungkin gak kite kurang berusha mase belum exam,,,so,,result kite nnty setimpal dgn ape kite ushakn,,
mungkin gak dgn result kite yg x seberapa tue akan menjadi turning point tuk kite lebih berusha pd masa depan dan seterus nye dpat kejayaan

kjyaan niew bukn nye kejayaan dalam pelajaran je yg penting
kejayaan dalam hidup pown perlu jgak
apatahlagi kejayaan di akhirat
dalam kubur pown kena berjaya gak,,,
berjaya jawab soalan mungkar n nakir,,
berjaya elakkan diri kena siksa n
berjaya elakkan diri drp binatang berbisa semua,,,

pernah x kite imagine diri kite dalam kubur???
gelap gelita
x de cahaya pown
bayang kn lah
kalau umah kite black out,,
kite mesti cemas kn??
mula la bz nk cari lilin




cuba bayangkn kalau umah kite lilin habis
torch light pulak rosak
henset pulak x de beteri
dapur masak pulak rosak
lighter pulak hilang,,
macm mane yek nk dpat kn punca cahaya???
mesti start nangis punya,,
haha
tapi ALLAH masih lg ingat kat kite
DIA x kn hilangkn cahaya bintang dan bulan untuk kite
untuk terangi malam kite
sayangkn  ALLAH pada kite???
tapi kite???
sejauh mane kite ingat kat ALLAH???
renung2 knlah

bercakap psal kejayaan niew,,,
bukn nye kalau kite x berjaya dalam pelajaran x bermakna kite akan gagal selama nye
pernah x kite fikirkn kejayaan atau pown nikmat yg ALLAH dah bagi kat kite sebelum nie???
semesti nye kejayaan pertama kite ialah ketika kite masih lagi dalam kandungan ibu kite,,,
berjuta-juta sperma lah kn,,,,sperma yg ade gen kite yg berjaya penetrate ovum mak kite,,,
wow!!!you are in million

kalau psal nikmat pulak,,,
ade keluarga bahgia,,bukn nikmat ke tue???
ramai aje kat dunia nie dapat kejayaan dan kekayaan dalm hidup
 tapi dye x de keluarga bahgia,,,
jadi bersyukur lah dgn ape yg kite dapat
jgn asyik mengeluh aje


KELUARGA BAHAGIA,,INSYA-ALLAH


"kenape la aq yg ALLAH pilih nk dapat musibah nie???"


biase nye tue yg kite selalu mengeluh kn???
kalau kite nak mempertikaikn knape kite yg di pilih untuk di uji
kenapa kite tidak mempersoalkn tentang nikmat  yg kite dapat???
kalau kite yg ALLAH uji
bersabarlah dan bersyukurlah
kerana ALLAH masih lagi ingat kn kite,,
ALLAH masih INGAT lagi kat kite nie sbg HAMBA NYA


so,,fighting!!!!!
jgn cepat berputus asa
jgn cepat menyalahkn takdir
berusha untuk berubah
dan ingat lah ALLAH tidak akan menzalimi sesuatu kaum itu melainkan mereka sendiri yang menzalimi diri mereka

JGN DUK PKIR PSAL KEJAYAAN DUNIA AJE,,,
PIKIR KN JUGAK PASAL KEJAYAAN KAT AKHIRAT NNTY,,,
KERANA AKHIRAT ITU ADALAH HARI YANG PASTI
CEPAT2 LA BERTAUBAT
SEBELUM MATAHARI TERBIT D SEBELAH BARAT
SEBELM YAKJUJ DAN MAKJUJ DATANG
SEBELUM IMAN MAHDI DAN NABI ISA MUNCUL UNTUK MENYELAMAT KN KITE
DAN
SEBELUM DAJAL MUNCUL UNTUK MENCUBA MENYESATKAN KITE
BERDOALAH 
SEMOGA KITE TERHINDAR DARIPADA FITNAH DAJJAL
AMIN

KERANA JIKA HARI ITU BERLAKU,,
PINTU TAUBAT TELAH DITUTUP,,
JADI RENUNG RENUNGKANLAH


                                                                                  nukilan ikhlas dari insan yang bergelar
                                                                                 HAMBA ALLAH,,

di harap nukilan ini dapat menjadi pedoman buat diri ini dan anda semua,,,AMIN

Saturday, 19 March 2011

owh rama-rama

assalamualaikum,,,,,


cite aq hari nie berkisar tentang rama-rama
korang jgn cilap sangka lak yek,,
sebenar nye cite sal rama-rama nie sedikit sebnyak menaikkn lagi semngat aq untuk meneruskn lagi hidup nie,,,so,,perkongsian ilmu aq nie d harapkn dapat menjadi pedoman buat kite semua termasuk diri ku juga


setiap orang mempunyai persepsi atau pandangan tersendiri terhadap sesuatu benda ataupun kepda sesuatu  perkara
seperti juga rama2,,kadangkala manusia memandang rama2 itu hanyalah sebagai makhluk yang indah untuk di pandang
tetapi terdapat juga segelintir manusia di muka bumi ALLAH ini memandang rama2 sebg suatu simbolik kepada perjuangan hidup
pernahkah terlintas dalam fikiran kita,,, rama2 yg cantik berterbangan di udara itu asal nye tidak lebih drp seekor ulat beluncas yg kita buleh kategorikan sebg makhluk perosak ataupun "pest:",,bile sebut makhluk perosak nie kn benda pertama yg terlintas dalam fikiran aq ialah makhluk yg kite sumua benci,,,kn???kalau ade ulat beluncas la kat syur2 yg mak kite beli,,mesti mak kite terus buang kn,,,betul tak???

berbalik kpd cerita rama2 nie,,,kenapa ye ade sesetangah manusia memandang rama2 sbg simbolik kpd pejuangn hidup???whats so special about rama2 nie,,, well,kalau kite nak tahu rama2 nie atau pown yg dulu nye kite panggil ulat beluncas nie sebenr nye antara makhluk ALLAH yg paling tabah dalam menghadapi hidup nye,,biar pown dahulu nye rama2 nie hanyalah ulat beluncas yg sngat di benci manusia tetapi ia tidak pernah mengeluh kpd ALLAH kerana ia yakin suatu hari nanti ia akan mendapat ganjaran yg setimpal dengan usaha dan kesabaran nye,,,pernah satu kajian dijalankan terhadap rama2 nie,,,golongan saintis muda nie menjalankn kajian ke atas dua kepompong yg akan menjadi seekor rama2,,so,,kite namakn kepompong tue dgn nama kepompong A dan kepompong B

,kepompong A,,para saintis mula buat pemerhatian kepada kepompong ini,,mereka mendapati bahawa begitu sukar sekali rama2 yg berada di dalam kepompong itu untuk keluar,,,,,,pada cubaan pertama ia gagal,,,di cubanya lagi pada  kali kedua,,,masih lagi gagal,,dan rama2 tersebut terus mencuba dan terus mencuba sehingga ia berjaya keluar daripada kepompong itu dan trbanf dgn bebas sekali di udara,,,sayap nye yg berwarna warni itu berkibaran di udara seolah olah ia telah mendapat freedom yg ia cari selama ini,,,

kepompong B,,,setelah melihat bertapa sukar nye untuk rama2 keluar drp kepompong,,jesteru para saintis mula  mencapai kata sepakat untuk membantu rama2 yg kedua dengan memotong hujung kepompong tersebut bagi menyenangkan rama2 itu untuk keluar dari kepompongnya,,,tapi ape yg terjadi kepada rama2 tersebut???haha,,,rama2 itu masih lagi bernyawa,, cuma rama2 itu telah mengalami kecacatan sehingga menyebabkan ia tidak dpat terbang dgn bebas di udara,,,kesian rama2 itu,dah la cacat pas tu x leh pulak nak meraikn freedom buat pertama kali nye



 begitu jugalah dengan realiti hidup manusia,,kita sebagai manusia,,jangan cepat mengeluh ataupown cepat melatah dengan ape kesusahan yg terjadi dalam kehidupan,,banyak kn beristghfar dan pandang segala ape yg terjadi dalm kehdupnn kite itu ke arah yg positive,,,terus berusha dan berusha sehinga kita menempa kejayann,,jika kita d timpa ujian di tengah2 perjalanan kita untuk mendapat kejayann,,,ingat lah bahawa ujian yg ALLAH berikn kepada kite itu adalah untuk meningktkn lg iman kite dan ingatlah ALLAH itu MAHA BESAR dan DIA tidak akan memberi ujian kepada kite jikalau kita tidak mampu menerima nye,,,jikalau kite di timpa ujian,,bersyukur lah kerana ALLAH masih lagi ingat kat kite..


macam result nnty gak,berdoalah bahawa ape yg kite dapat nnty adalah terbaik untuk kite,,,berdoalah bahawa dengan result tue kite di murahkn rezeki tuk blajar d tempat yg terbaik dan mendpat kejayaan dalam..hidupa ,,rezeki ALLAH nie terlalu luas,,,kalau kite d takdirkn untuk mendpat kejayaan INSYA ALLAH kite akan memperolehi nye,,,,ingatlah ALLAH sentiasa bersama dgn kite dalm kite usaha kita untuk meneruskn kehidupan kita di dunai dan di akhirat khususnye,,,INSYA ALLAH,,