Wednesday, 18 May 2011

stress ke??

assalamualaikum.,,,,,


18/5
19.15




so i start my entry 2day with a cute picture,,,well actually it is not so cute because that baby was in stressed,,i don't know why she get  tensed,,but all i can say that,,,we're on the same boat*sigh.

here i will show you the reasons why i am attacked with the stress symptoms,,  okeh,firstly,it is all because of the preparation that i had to make before nak p matrik nie,a lot of things need to be set up.all must be bought kat klate*sigh,,,.that is why when i'm back to kelantan a few days ago had been a tiring day for me,,can you imagine,,dah la balik for only 3 days,,go to kelantan at friday,,then back to kl hari ahad,,tiring isn't it???abih cramp belakang sebb i had spend 8 hours in the car,,luckily i am not a driver,,if not i can't imagine what will happened,,

secondly,,,,last nite i started to pack all my things,,without my realization i had to brought 3 beg besar tuk p matrik,,,gile bnyak,,x tambah lagi dgn baldi n so on,,ciap my dear brother was mocking me last nite,,he asked me,,

"na,,mum nok g haji ko bawok beg bnyok gini???"

hahaha,,all i can do was making my blurr expression,,hehe,,i luv to do that btw,,,,n my sister started to babble,,,she afraid if all my stuffs x boleh di sumbat kan in my brother's car,Vellfire,,,that car is quite big but my sis  loves to do havoc,,,,my sister la katakn..fortunately,,my eldest bro had saved me,,he said that he will send me with his Hilux,,so bules la i sumbat aje all my stuffs in there,,lalalala

   thirdly,,i'm afraid on how to set up myself at matrik,,it is my first time i study out of klate,,hopefully i can suit myself with a new surrounding,,,n do not get attacked with culture shock,,amin,,YA ALLAH help me when i was there,,,hehe

so i had mention you some of the reasons why i was so tense at this moment,,,,haha,,,btw,,it is not the big reasons,,,so i have to think positively to handle this,,insyaALLAH

 p/s:when i was writing this entry,,lorry DBKL had passed across my house,,so the surrounding was perfumed with the scent of sampah sarap,,haha,, so,,that scent dah membantutkan idea ku to write this entry,,lalala

Monday, 16 May 2011

SELAMAT HARI GURU!!!!!!!!!!!

16/5
14.31

assalamualaikum,,,
 
 no thought to be shared
juz a caring heart that wishing HEPEI TEACHERS DAY
To all my beloved teachers,,,
at sekolah kebangsaan sabak
mjsc pasir tumboh n
mjsc pengkalan chepa
thanks a millions
4 all of ur patience
dat thaught me on how to grab the success in our life
n thaught me on how to be a good man


sorry 4 everything dat  i had done
dat meebe hurt ur feeling
i just want to say that
i didn't mean to disgrace all of u
SORRY


may ALLAH bless u n ur life!!!!!!!!!!!!!aminnn

Saturday, 14 May 2011

lethargic

14/5
00.27

assalamualaikum,,,

entry 2day  will be a short entey b'coz i'm soooooooooooooo tired,,,,,
yesterday was my tired day
2day is my tired day
n 2morrow also gonna be my tired day
sigh ,,,,,,,,,,,,,


yesterday,,
off to kb,,8 hours in car,,,abih cramp pinggang aq

2day,,
p kb,,,carik barang2 tuk g matrik
moreover,,,kat kb hujan
completely absurd

2morrow
off 2 kl
lagi 8 jam dalam keta
fuhhhhhhhhhhhhhhhhhh
tired bangat,,,,,,,,,,,,,

tp,,ape2 pown,,,
harap 2morrow will better than 2day,,
hehe
ok
g2g
mengantuk
nite:0

Tuesday, 10 May 2011

meminimumkan AKSES ke pintu NERAKA,,,,,,,,,,,,,,,,,,

11/5,,
13.32

assalamualaikum,,,,hari nie aq nak kongsi sket psal ape yg aq bace last nite
sebelum aq tido aq pown ambek la majalah solusi
so belek LA bbrapa pages sebelum aq mengantuk kan
n aq tertarik la dgn karya UMAR M.NOOR
dgn tajuk nye MINIMUMKAN AKSES KE PINTU NERAKA
so aq pown terasa la nk kongsi kat blog aq nie
so that buleh la jadik pengajaran buat aq dan rakan2 ku semua
ape yg aq nk kongsi nie aq ambek petiakn aje la drp penulisan beliau
petikan nye ialah


mengapa NERAKA memiliki tujuh pintu??

  anda mungkin bertanya,'jika pintu syurga ads lapan atau lebih mengapa neraka hanya memiliki tujuh pintu sahaja???
    jawapannya ada beberapa ragam.setiap ulama menjawab mengikut pemahaman masing2,kerana  tiada satu pown ayat  al Quran atau hadis sahih yang secara terang menjelaskan perkara ini,.
   jawapan paling menarik menurut beliau,saudara UMAR M.NOOR  adalah sebagaiman yang diajukan oleh Syeikh Mahmud bin Abdillah al-Alusi dalam tafsir nya Ruh al:Ma'ani:


"hikmah pembatasan bilangan pintu neraka itu kemungkinan kerana sebab2 kebinasaan manusia berpunca pada lima pancaindera(mata,telinga,hidung,lidah,kulit)juga shahwat dan emosi"

  ini membawa maksud,penyebab manusia masuk ke dlm neraka adalah pada tujuh anggota nya,maka pintu2neraka juga berjumlah sebnyak tujuh pintu.setiap orang ahli neraka akan di campakkan melalui pintu2 yang disesuaikan dgn amaln masing2.
  jika seseorang itu suka bermaksiat dengan matanya didunia,maka dia akan dilemparkan ke dalam neraka melalui salah satu daripada pintu yang di khaskanuntuk nya,dan sesiapa suka brmaksiat dengan lidah nya,maka telah disediakan pintu khas untuknya,,,begitulah seterusnya sehinga ia meliputi semua orang yang telah ditetapkan masuk ke dalam neraka,
  sebaliknya,,sesiapa yang selalu menjaga ketujuh-tujuh anggota ini drp maksiat'maka tertutuplah pintu2 jahanam itu di hadapan nya.untuk orang seperti ini,syurga adlah tempat terbaik untuk mereka
   dalam hadis riwayat Ibn Hibban dan al-Hakim,Nabi s.a.w.bersabda yang bermaksud "jaminlah bagiku enam perkara,maka aku menjamin bagimu untukmu syurga.jujurlah jika kamu berbicara,tepatilah ketika berjanji,sampaikanlah jika kamu diberi amanat,jagalah kemaluanmu,tundukkanlah pandanganmum dan jagalah tanganmu,,,

nukilan ikhlas,
HAMBA ALLAH 






   

matriculation,,,here i come!!!!!!!!!!!

10 mei,,,
17.54

assalamualaikum
dah lama dah x post entry,,,so hari nie rase gatal sket nak post sumtim about matriculation
actually,,,i got an offer nk pursue stdy kat KOLEJ MATRIKULASI PERAK

,,at first tue macam ragu2 lgy nk g ke tak,,so,,,ade la jgak tnya member2 yg laen
most of them sume cakap nk tngu UPU dulu,,dan aq pown satu kepala ngan dio org untuk tngu upu dulu
tunggu punya la tunggu nk tahu result upu kan,,,
dah berjanggut dah ras nye
so,,hari yg di nnty kan pown tiba
tanggal 6 MEI 2011
aq pown dapat la twaran nk smbung blaja kat UIA,,ASASI
tp
yg kurang menyentap ulu jantung ku ialah kos yg di tawarkan itu cukup membuatkan aq berfikir 4 a thousand time
COURSE KEJURUTERAAN N SAINS KOMPUTER
ade ke patut tawarkan aq dn kos yg lngsung x kena ngan minat aq,,,

finally,,,aq pown degn rela hati nye tolak la permohonan ke UIA,,
lepas buat istikarah ngan doa
sebb nye abe nae bgtau kite nie kena jadik ape yg kite minat
so as a gud youngest sister,,i follow my brother's advice
moreover,,most of my sis suggest me to accept the matriculation's offer
hehe

23 MEI 2011 merupakan
tarikh keramat kerana akan bermula nye satu episod baru dalm hidup aq
bile  kena p GOPENG,,takut nye
selepas 1 sem aq menternak lemak kat umah
siap bules bukak kilang tuuuuuuuuuu
buleh doh jadik usahawan berjaya
aq rase inilh mase yg paling bgus la nk lebih berdikari
memg la b4 this dah biasa tinggal kat asrama
tp jarak asrama ngan umah aq tue sepelaung je kot
hehe
dekat gile
nie first time la tinggal jauh
kat perak pulak tue


AT first tue ingatkan aq sorang aje la yg g perak kan,,
so aq pown bulatkan tekad
x kesah la sorang pown asalkan aq berjaya kat sana
nie kan psal future
so aq x boleh dah nk ikut orang
tp yesterday,,i got a call from niney
she said that she also will pursue stdy kat perak gak
WOW BEZ NYE!!!!!!!!!!
ade geng
hehe

nie la niney,,

tp ape pown,,aq harap my life will be simply easy after this,,,
AMIN



CREATED BY,,,\
HAMBA ALLAH